Den største gaven en kan få

Nå kommer juletiden over oss i full fart og enhver kan kjenne at stresset setter seg langt oppi halsen. Gavene skal kjøpes, de syv sortene bakes, julebord skal en møte opp på og alt av pynt skal være plettfritt. Det er da lett at en havner i en hvirvelvind av kaos, stress og forventninger som skal leves opp til. Kanskje nettopp dette er grunnen til at julen er tiden der flest mennesker tyr til rus og alkohol.

Her er det lett å bli selvsentrert og man fokuserer på det man ‘skulle’, ‘burde’ og ‘måtte’ gjøre før julen kommer, fremfor å tenke på andre. Julens budskap i dagens samfunn kan sies å ha blitt; rikdom, prestasjon, kvantitet, segregering, kaos, stress og ensomhet blant de som ikke hører til. Mange sliter derav med vonde følelser i en tid som var ment til å bringe glede. I alt maset og styret glemmer en lett hva julen handler om; den største gaven menneskeheten har fått. Jesus som kom til jorden i skikkelsen av et lite barn. Julen har et originalt budskap som er mye bedre enn det vi har. Samhold; Josef stod ved Maria og Jesus. Kjærlighet; de vise menn reiste natt og dag for å vise sin kjærlighet ved å gi gaver til barnet. Omsorg for de ringeste; gjeterne som hadde lavest jobbrang fikk høre om Jesus først av alle og fikk tre inn til kongenes konge. Å gjøre det beste ut av det en har; Jesus ble født i en stall hvor dyrene levde og ble lagt i matfatet deres for å sove trygt. Fred; englene sang «Ære være Gud i det høyeste og FRED på jorden..» Og sist men ikke minst; julen har et budskap om frelse!

Så denne julen vil jeg utfordre deg til å dra fokuset vekk fra det falske julebudskapet og over på det ekte. Her er et lite forslag til hvordan det kan utartes i din familie: Ha fokus på familiens største gave: Barnet. Se det, se dets behov og prøv å sette dem først.

Ha fokus på samhold: Gjør tingene sammen, ikke ta på deg ansvaret alene. Prøv å samle venner, familie, slekt for å gjøre tingene sammen. Ha fokus på kjærlighet: Se etter om du gjør ting av kjærlighet ikke av plikt, gjør alt av et rent hjerte og med gode hensikter ovenfor deg selv og andre.

Ha fokus på omsorg: Se dine egne og andres behov og prøv å se etter de svake i samfunnet. Gjør noe for dem, og ta gjerne med barna dine for å lære dem hvordan praktisk omsorg for andre kan være.

Ha fokus på det du har: Ikke stress med å kjøpe i dyre dommer, fokuser på det dere har og hva dere kan skape utav det. Dette gjelder både pynting, mat og gaver.

Ha fokus på freden: Ikke stress med å leve opp til forventninger utenfra, ha fokus på at julen skal være fredfull og god både for deg selv og for familien. 

Og til slutt; ha fokus på frelsen og den største gaven menneskeheten har fått, Jesus
Kristus.


Ha en riktig velsignet juletid.


Juniorrådsleder
Charlotte Heintz Grydeland