Sommer og sol, best uten alkohol!

Sommer og sol, best uten alkohol!

Vi i Det Hvite Bånd er opptatt av at alle, og spesielt barna kan få ta meg seg gode sommerminner sommeren 2024, derfor oppfordrer vi deg til å være med på vår sommerkampanje 

 

Sommer og sol, uten alkohol

 

Sommeren er her og de fleste, men kanskje spesielt barna ser med stor forventning frem til sommerferien. Da håper de på å sitte igjen med gode og minnerike sommerminner. Opplevelser kanskje fylt av fylt latter, sang, musikk, turer i skog og mark overnatting i telt, grilling, bading sammen med dine nærmeste og de du er glad i er ofte hovedingredienser for en fin sommer. Det krever ikke en stor lommebok, men tilstedeværelse, oppmerksomhet og våkenhet. Å skape gode minner gir en annen form for rikdom enn penger og gjør at barn og unge føler seg sett og verdsatt, noe som vil gi dem mer en bare gode minner, og kan ikke måles i penger.  Vi håper derfor at hver og en ønsker å bidra til en uforglemmelig edruelig sommer. Å være sammen om felles mål gjør oss sterkere.

Vi er alle vår egen lykkesmed og innsatsen vi legger inn påvirker og er avgjørende for resultatet. Sannheten kan av og til være vanskelig å svelge, men det er allikevel sannheten, som ordtaket sier; "Sannheten setter deg fri" . Ordtaket stammer fra Johannes 8:32 i Bibelen. Utsagnet understreker at sannheten har en frigjørende kraft, men først etter at vi har møtt den og akseptert den i våre liv. Vi må altså først velge å se sannheten for det den er for å kunne være fri til å velge. Om vi velger å innrømme sannheten for oss selv er vi fri til å gjøre endringer og ta bedre valg.  Selv om det å velge alkohol og rus ofte er et ubevisst valg, og det kan ofte være gode grunner for å døyve vonde følelser, er det fortsatt et valg. Den store forskjellen er at dette valget ikke setter deg fri, men fanger deg inn i en verden det raskt kan bli vanskelig å komme ut av. Det er ikke bare rusen fanger, men ofte også miljøet og nettverkene som følger med. Det følger ikke positive opplevelser eller resultater å være sammen om rusen, dette er en destruktiv handling og etter hvert vei ingen egentlig vil gå. Det er derfor det er så viktig å ta bevisste valg, der man tenker over hvilke mulige og realistiske konsekvenser valgene man tar får. Kortsiktige dårlige valg får etter hvert uønskede langsiktige konsekvenser. 

Alle former for rus bedøver våre følelser og vår samvittighet. På den måten settes utviklings- og modningsprosessen vår på vent. Følelser er til for å bli utforsket, forstått og mestret. De fungerer som et kompass som viser deg hvor du er på vei, det er derfor man ikke alltid kan agere eller følge/handle på sine følelser. Et godt tips kan være å spørre seg selv om å agere på følelsene vil gi deg et ønsket resultat på lang sikt. Dersom svaret er nei skal du ikke agere. Da skal du reflektere over dine følelser uten og fordømme. Dette vil gi deg innsikt og selvforståelse. Ved å være tålmodig med seg selv og sitt indre landskap utvikler man seg selv og blir gradvis klokere og mer forstandig. Det tar ofte tid og finnes ingen snarvei, men det er verdt det og kan sammenlignes med alt annet man ønsker å bli lærd i om det er professor, forelder eller verdensmester i en idrett eller berømt musiker, det krever tid, tålmodighet, terping og evne til å tilegne seg kunnskap, innsikt og læring, og, det er ikke et alternativ å gi opp.

Barn påvirkes av voksnes alkoholbruk tidligere enn mange tror. Selv små endringer i voksnes atferd, som høyere latter eller hardere klemming, kan oppleves ubehagelig for barna. Det er derfor viktig å være bevisst på alkoholforbruket når barn er til stede. Barn ønsker at voksne oppfører seg som de pleier, og selv moderate mengder alkohol kan påvirke dem negativt. Det trenger ikke å være snakk om alkoholmisbruk eller fyll før det påvirker barna. Ifølge undersøkelser svarer de fleste barn at null, ett eller maks to glass alkohol foran dem er akseptabelt. Hvis du er bekymret for et barn, bør du være en trygg voksen og hjelpe dem ut av ubehagelige situasjoner. Det er viktig å være oppmerksom på hvordan alkoholbruk kan påvirke barna, selv når det virker uskyldig.  

Mange barn føler seg redde og lei seg når foreldrene drikker. Det er ikke slik det skal være. Husk at barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier, også i feriene og andre anledninger. Å være bevisst på alkoholforbruket rundt barn er en viktig del av å skape trygge og gode minner for dem. 


 #sommerogsolerbestutenalkohol